Yüce önderimiz M.Kemal Atatürk “ZONGULDAK'IN DERİN TOPRAKLARI ALTINDAKİ SERVETİ MADENİYE NE KADAR KIYMETLİ İSE ZONGULDAK DA O KADAR KIYMETLİ VİLAYETİMİZDİR.” Sözleri ile güzel ilimizin ne kadar önemli olduğunu belirtmiştir.
Zonguldak, Batı Karadeniz Bölgesi’nde, Karadeniz’e batı ve kuzeyden kıyısı olan bir ildir. 3.481 km²lik yüzölçümüyle Türkiye topraklarının binde altısını kaplar. Karadeniz kıyılarından başlayan il toprakları, kuzeyden Karadeniz, kuzeydoğudan Bartın, doğudan Karabük, güneyden Bolu, batıda Düzce illeriyle çevrili olan, 2015 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Sayımı Sonuçlarına göre 595.907 nüfusa sahip güzel bir ilimizdir. Zonguldak ilimizin halen Merkez İlçe, Alaplı, Çaycuma, Devrek, Kdz.Ereğli, Gökçebey, Kozlu ve Kilimli olmak üzere 8 ilçesi bulunmaktadır.
İlimizin başlıca ekonomisi Taşkömürüne dayansa da son yıllarda küçülen Türkiye Taş Kömürleri Kurumu yerini başka yatırımlara bırakmaktadır. Kdz.Ereğli’de bulunan Demir Çelik sanayi, Devrek’de Orman Ürünleri Sanayi, İlimiz Merkez ve İlçelerinde bölge halkı tarafından son yıllarda büyük önem verilen Tarım ve hayvancılık Zonguldak’ın başlıca geçim kaynakları içindedir. Zonguldak ilinde turizm olarak gezilebilecek yerlerin başında Mağaralar, Filyos Kilisesi, Sultan Başlığı Sütunu olmakla birlikte doğal güzellikleri ve Plajları başta gelmektedir.
Odamıza bağlı diğer ilimiz Bartın, Zonguldak ilinin ilçesi iken 07 Eylül 1991 tarihinde yayınlanan bir yasayla il statüsüne kavuşmuştur. Bartın nüfusu 2015 yılına göre 190.708'dir. İlin toplam yüzölçümü 214.300 ha olup bunun 74.408 ha (%35) alanında tarım yapılmaktadır. Sanayi, Ticaret, Madencilik ve ulaştırma başlıca geçim kaynaklarıdır. Bartın iline bağlı Amasra ve Kurucaşile ilçeleri ile İnkum Plajı tarihi eserlerin bulunduğu bulunmaz bir güzelliğe sahip doğası ve Plajlarıyla Batı Karadeniz’in en güzel tatil yörelerindendir.
Bartın’ın halen Merkez, Amasra, Ulus ve Kurucaşile olmak üzere 4 ilçesi, Arıt, Kozcağız, Kumluca ve Hasankadı ile 4 beldesi vardır.
6643 Sayılı Yasa ile 1956 yılında kurulmuş olan Türk Eczacıları Birliği yapısı içinde, Zonguldak ve ilçelerinde bulunan eczacılar 1972 yılına kadar önceleri Samsun, sonraları ise Ankara Eczacı Odası’na üye olarak örgütlendiler.
23 Haziran 1972 tarihinde Cemal İbrahim Eczanesi sahibi merhum Ecz.Ahmet ZEREN’in kurucu başkanlığında, Altınok Eczanesi sahibi merhume Ecz. Enise ALTINOK ve Çatalağzı Eczanesi sahibi Ecz.İbrahim GÜVEN’in kurucu üyeliğiyle Zonguldak, Kastamonu ve Çankırı illeri ile ilçelerini kapsayan 17. Bölge Zonguldak Eczacı Odası kuruldu. 1980 Yılında Kastamonu Eczacı Odası’nın kurulmasıyla Kastamonu ve Çankırı illerindeki eczacılar odamız üyeliğinden ayrıldılar. O tarihten itibaren Zonguldak, Bartın ve Karabük ili ve ilçelerindeki eczacılar odamız üyesi olarak hizmet aldılar. 1997 yılı Aralık ayında Karabük ili ve ilçelerindeki Eczacılar Zonguldak’a olan uzaklıklar nedeniyle bölgemizden ayrılarak Kastamonu Eczacı Odasına üye oldular. Odamız halen Zonguldak ve Bartın ili ve ilçelerinde sağlık hizmeti sunan 264 üyemiz ile eczacıların meslek örgütü olarak hizmetini sürdürmektedir.
Ocak 2017 Tarihi itibarıyle 236 Eczane Eczacısı, 3 Özel Hastane Mes’ul Müdürü Eczacı, 4 Kamu Eczacısı, 5 depo mesul Müdürü Eczacı 6 İkinci Eczacı ve 10 Eczacılık yapmayan eczacı olmak üzere toplam 264 üyesi bulunmaktadır.
Ecz. Ahmet Zeren Odamızın Kurucu Başkanı, çeşitli dönemlerde odamız Başkanlığı ve TEB Yüksek Haysiyet Divanı görevinde,
Ecz. İbrahim Güven Odamızın Kurucu üyesi, çeşitli dönemlerde Oda Başkanlığı ve 27. Dönem TEB Merkez Heyeti Genel Sekreterliği görevinde,
Ecz. Aynur Yıldız, 20, 21 ve 22. dönemlerde Oda Başkanlığı ve 39. Dönem T.E.B. Merkez Heyeti üyesi görevinde,Bulunarak odamızı Türk Eczacıları Birliği’nde başarıyla temsil etmişlerdir.
22 Nisan 2016 Tarihinde Yeni Oda Binamızı aldık. Eylül 2016 Tarihinden itibaren ise Yeni oda merkezinde hizmet vermeye başladık.
1972 Tarihinde kurulan Zonguldak Eczacı Odası’nda şu anda oda merkezinde üç eleman görev yapmaktadır.
Kurulduğu tarihten itibaren doğruluğun ve adaletin daima arkasında olduğunu her zaman gösteren Zonguldak Eczacı Odası ilimizde ve çevrede daima adından söz ettirmiş, taşıdığı sosyal sorumluluğun bilincinde olarak il içinde çeşitli sosyal hizmetlerde görev almış, maddi ve manevi desteklerde bulunmuştur.
1972 Yılından, yani kurulduğu tarihten itibaren göreve gelen eczacı meslektaşlarımız her zaman ulu önder Atatürk’ün ilkelerinin ışığında mesleğinin saygınlığını meslektaşlarına hissettirmiş ve mesleğimiz adına üyelerinin lideri olarak her zaman güven kazanmıştır. Bundan sonra da hedeflerimiz aynı doğrular üzerine olacaktır. Gelişen teknoloji ve her geçen gün değişen ülkemizde, mesleğimiz adına en iyinin aranması bizden sonrası yönetimlerin de hedefi olacağına inanıyoruz.