Krizden İlaç Üreticileri Sorumlu

KRİZDEN İLAÇ ÜRETİCİLERİ SORUMLU

T.E.B 17.Bölge Zonguldak Eczacı Odası Başkanı Ayşegül Kara, ilaç krizinden üreticilerin sorumlu olduğunu söyledi.

20 Şubat’ta yüzde ilaca zam geleceğinin açıklanmasını ardından ülke genelinde ve Zonguldak’ta eczanelerde ağrı kesiciler ve öksürük şurubu dahil olmak üzere kronik ilaçların eczanelerde bulunmaması nedeniyle kriz yaşanmıştı.

Bu krizi değerlendiren Zonguldak Eczacı Odası Başkanı Ayşegül Kara, ilaç krizi ile ilgili son durum hakkında şunları söyledi:
KİMSENİN HALKI MAĞDUR ETME GİBİ BİR LÜKSÜ YOKTUR
“Diğer illerde olduğu gibi Zonguldak’ta da problem yaşanmaktadır. Yalnız bu eczanelerden kaynaklı değildir. İlaç üreticilerinden kaynaklanmaktadır. Biliyorsunuz ilaç fiyat kararnamesine bağlı olarak ilaç fiyatlarındaki Euro kuru değişmiş bulunuyor. Bununla beraber de ilaçlara yüzde 10’luk bir zam söz konusu. Yalnız bu zam 20 Şubat’tan itibaren uygulanacak ama bir ay önceden açıklandığı için zannedersem ilaç üreticileri bu olaydan kar’a geçmeyi hedeflediler. Böylede olunca şu anda ağrı kesiciler ve öksürük şurubu dahil olmak üzere kronik ilaçlarda da sıkıntılar yaşıyoruz. Hali hazırda eczanelerimizdeki stoklardan biz bu sorunu çözmeye çalışıyoruz ama günün ekonomik koşulları belli olduğu için eczanelerimiz stoklu çalışamıyorlar. Bu durumda da depolardan ilaçlarımızı yerine koymamız gerekiyor. Ancak depolarla konuştuğumuzda kendilerinden bir sıkıntı olmadığını, kendilerinin de ilaç temin edemediklerini söylüyorlar. Umarım ki öyledir. Şu anda tek sıkıntı üretici firmalarda gözüküyor. Ama gerçek olan şudur ki hiç kimsenin halkı mağdur etme gibi bir lüksü yoktur. Ne eczacılarımın ne depoların ne de ilaç üreticilerinin, Eczacılar olarak bunun bilincindeyiz. Her şekilde hastamıza en kısa sürede ulaşmak adına halk sağlığını gözeten şekilde hizmetlerimizi vermekteyiz.
Tekrar söylüyorum eczanelerimizde sıkıntısı yok. İlaç eğer bulunamıyorsa bunun şu andaki sebebi ilaç üreticileri olarak gözükmektedir.
Biliyorsunuz Türk Eczacıları Birliği’de bununla ilgili piyasada bulunmayan ilaçlar diye kendi sitesinde bir bölüm açtı. Buradan da gerekli bildirimler yapılabilmektedir. En son Sağlık Bakanağı da yaptığı açıklamalarla konuyu yakından takip ettiğini söylemiştir”

İLAÇ BULAMAYAN ODAMIZA BAŞVURABİLİR

İlaç bulamayan vatandaşların izlemesi gerekten yol hakkında bilgi veren Ayşegül kara şunları söyledi:
“İlaç bulamayan vatandaş hangi yolu izlemeli, Öncelikle olarak başvurduğu eczacı kendisine yardımcı olacaktır. Ola ki halledemedi bize müracaatı uygundur. Bunu haricinde Türk Eczacılar Birliği’ne de bireysel olarak başvurabilir Ama odamıza başvurduğunda biz kendisine gerekli yönlendirmeyi yapıyoruz” dedi.

(HABER-ERCAN DEMİR)